Sürgősségi fogamzásgátlás

A sürgősségi fogamzásgátlás egy lehetőség a nem kívánt terhesség megelőzésére olyan esetekben, amikor védekezés nem történt (pl. nemi erőszak) vagy nem sikerült (pl. elszakadt az óvszer).

Ennek a lehetőségnek az élettani alapja az, hogy néhány napot igénybe vesz, míg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön átvándorolva eljut a méh üregébe. Ez alatt a néhány nap alatt megakadályozható, hogy kialakuljon a méhben fejlődő terhesség.

Hogyan fejtik ki hatásukat a sürgősségi fogamzásgátlók?

Attól függően, hogy a sürgősségi fogamzásgátlást a menstruációs ciklus során mikor alkalmazzák, befolyásolja a tüszőrepedést, megakadályozza a fogamzást és a beágyazódást. A beágyazódott megtermékenyített petesejtre, tehát a méhben fejlődő terhességre már nincs hatással. Ennek két szempontból van jelentősége. Egyrészt a sürgősségi fogamzásgátlás nem hoz létre abortuszt, másrészt a módszer késői alkalmazása esetén nem kell tartanod magzati ártalomtól, a terhesség kihordható.

Alaptalan a félelem attól is, hogy ezek a gyógyszerek fokoznák a méhen kívüli terhességek létrejöttének valószínűségét.

Mennyire hatékony módszer a sürgősségi fogamzásgátlás?

A sürgősségi fogamzásgátlás nagy hatékonysággal nyújt segítséget “vészhelyzetben”, azonban 100%-os védelemről nem beszélhetünk, mint ahogyan a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták esetében sem. 100 nem védett szexuális életet követően a sürgősségi fogamzásgátlás megfelelő alkalmazás esetén is 1 vagy 2 esetben előfordul terhesség. Gyakori alkalmazáskor a sürgősségi fogamzásgátlás hatékonysága nem éri el a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták hatékonyságát és alkalmanként nagyobb mennyiségű a hormonbevitel is. Ezért ez a fogamzásgátlási mód csak akkor alkalmazható, amikor valóban sürgős segítségre van szükség.

Milyen mellékhatásai lehetnek a sürgősségi fogamzásgátlásnak?

A sürgősségi fogamzásgátlás által okozott esetleges, de nem törvényszerű mellékhatások megjelenése és mértéke egyénenként különböző. Leggyakoribb a hányinger, a hányás, de előfordulhat két menstruáció közötti vérzés is a módszer alkalmazását követő napokban. Ez az esetek nagy részében pecsételő jellegű és rövid időn belül megszűnik. Ritkábban alhasi fájdalom, fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés lép fel. A felsorolt lehetséges panaszok általában 24 órán belül megszűnnek.

Mikorra várható a sürgősségi fogamzásgátlás után következő menstruáció?

A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása után a menstruáció a várt időben jelentkezhet, de előfordulhat az is, hogy néhány nappal előbb vagy később érkezik. Ha egy hétnél több a késés, felmerül a terhesség gyanúja.

Meddig érvényesül a sürgősségi fogamzásgátlás hatása?

Vigyázat! A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása utáni ismételt szexuális életre már nem terjed ki a módszer védő hatása!

Milyen gyakran alkalmazható a sürgősségi fogamzásgátlás?

A sürgősségi fogamzásgátlás nem a rendszeres fogamzásgátlás eszköze. Ha a módszert igénybe vette, az adott menstruációs ciklusban többször már nem alkalmazhatja. A ciklus végéig valamilyen fogamzásgátló eszközzel védekezni kell! A következő menstruációs ciklus kezdetétől már hormonális fogamzásgátló tablettát is lehet szedni.

Nem bizonyított, hogy a sürgősségi fogamzásgátlók alkalmazása veszélyt jelentene olyan nők esetében, akiknél a hagyományos hormonális fogamzásgátlók adása ellenjavallt. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a sürgősségi fogamzásgátlók alkalmazásától várható előnyök minden esetben meghaladják a gyógyszer bevételével járó kockázatokat,

A sürgősségi fogamzásgátlók alkalmazása előtt sem klinikai vizsgálatra, sem terhességi tesztre nincs szükség. A gyógyszer bevétele akkor is ajánlott, ha az együttlét a ciklusnak abban a részében történt, amelyben a fogamzás létrejötte nem valószínű. A sürgősségi fogamzásgátlást az együttlét után minél hamarabb meg kell kezdeni. A készítmények alkalmazása általában az esemény utáni első 72 órában (Escapelle) javasolható, de a közelmúltban megjelent beszámolók szerint mérsékelt hatékonyságra számíthatunk akkor is, ha az első adag bevételére az együttlétet követő 4. vagy 5. napon kerül sor.

Az új, EllaOne®-nek (ulipristal acetát) elnevezett esemény utáni tabletta 2009. október 1. óta van forgalomban. az esemény után 5 nappal is bevehető, vagyis még 120 óra elteltével is. Megakadályozza az ovuláció bekövetkezését addig, amíg élő spermiumok vannak, vagyis 5 napig, és még az 5. napon is 95%-os hatékonyságú.

Kapcsolat

Bejelentkezés

Dr. Vajda Miklósnál a +36 30 99 22 858 számon

A rendelő címe

1027 Budapest Margit körút 58. I. emelet 5. ajtó (kaputelefon 19.) Csak bejelentkezés alapján, megbeszélt időpontban fogadunk beteget, pácienst.

Ha írna nekünk