HPV védőoltás

Vakcina a HPV (Human Papilloma Vírus) és következményesen a méhnyakrák ellen

A méhnyakrák kialakulásáért egyértelműen a Humán Papilloma vírust (HPV) lehet felelőssé tenni. A méhnyakrákok hátterében álló kb. 15 féle HPV típus közül a két leggyakoribb a 16-os és a 18-as típusok ellen nyújt védelmet a vakcina. Ez a két vírustípus a kialakuló méhnyakrákos megbetegedések 60-70 %-áért felelős.

Az oltás megelőzésre szolgál, a meglévő fertőzést nem gyógyítja és ezen oknál fogva javasolt az oltás előtt a HPV pontos típusát megállapítani az erre alkalmas HPV-teszttel.

A három fázisban beadott vakcina nem nyújt teljes védelmet a méhnyakrák ellen, hiszen minden 3. megbetegedést a két vakcina típuson kívüli HPV-fertőzés okozza. Éppen ezért az oltást követően ugyanolyan fontos rákszűrésre, illetve HPV-szűrésre járni.

A védőoltás vényköteles, nem támogatott. A védőoltásokat 9 éves vagy ennél idősebb egyéneknek kell beadni, három adagban; az első és a második adag között 2 hónapnak, a második és a harmadik adag között 4 hónapnak kell eltelnie. A vakcinát intramuszkuláris injekcióként (izomba adott injekció) kell beadni, lehetőleg a felkarba vagy a combba. A leggyakoribb mellékhatása a láz és az injekció beadásának helyén kialakuló reakciók (bőrpír, fájdalom, duzzanat).

Ma már három féle készítmény van gyógyszertári forgalomban, amivel nagy eséllyel megelőzhetjük a Humán papilloma vírus fertőzést.

Az egyik a Silgard elnevezésű vakcina.

A Silgardot a humán papillomavírus (HVP) 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusa által okozott fertőzések elleni védőoltásként alkalmazzák. A Silgard alkalmazásának célja, hogy védjen a méhnyak diszpláziája (daganat kialakulását megelőző rendellenes sejtszaporodás), a méhnyakrák és a nemi szerveken kialakuló szemölcsök ellen, amelyeket az ilyen HPV- fertőzések okoznak.
A Silgard hatékonyságát 16–26 éves felnőtt nők körében vizsgálták, és immunogenitását (azt a képességét, hogy az immunrendszert a vírusokkal szemben válaszra késztesse) 9–15 éves gyermekek és serdülők részvételével vizsgálták. A védelem hatékonyságát férfiakon nem tesztelték.

A másik vakcina a Cervarix.

A Cervarix-ot azért fejlesztették ki, hogy erősítse az immunválaszt, és növelje a rákot okozó vírustípusok elleni védelem időtartamát. A nemzetközi adatokból kiderül, hogy a Cervarix 100 százalékos védelmet biztosít azon rákmegelőző elváltozások ellen, amelyek hátterében a HPV 16-os vagy 18-as típusával történt fertőződés áll. Ezek a vírustípusok felelősek az összes méhnyakrák-eset több, mint 70 százalékáért. Hosszú távú klinikai vizsgálati adatok alapján a Cervarix 100 százalékban tartós védelmet biztosít már több mint 9 évvel az oltás után. A védelem tartóssága különösen fontos, hiszen a nők életük során bármikor fertőződhetnek a vírussal.

A 3. fajta vakcina a Gardasil,

mely a Silgard kibővített változata, amely még további HPV típusok ellen is védelmet nyújt.

 

Kapcsolat

Bejelentkezés

Dr. Vajda Miklósnál a +36 30 99 22 858 számon

A rendelő címe

1027 Budapest Margit körút 58. I. emelet 5. ajtó (kaputelefon 19.) Csak bejelentkezés alapján, megbeszélt időpontban fogadunk beteget, pácienst.

Ha írna nekünk