Hüvelyi folyás, hüvelyi kezelés

A belső nemi szervek (méh, petevezetékek, petefészek) felé vezető út védelmi szempontból fontos része a hüvely

Ennek természetes flórája, és annak enyhén savas pH-ja segít megakadályozni a kórokozók átjutását. Az egészséges hüvely pH-ja 3,8-4,2 között van, és az egyensúlyt a Lactobacillusok uralma, azok tejsav termelése biztosítja.

Ha bármilyen ok miatt megbomlik a hüvelyflóra egyensúlya, és emelkedik a pH érték, akkor a védelmet nyújtó Lactobacillusok száma csökken és azok a mikróbák kezdenek szaporodni, melyek betegséget okoznak. Így lehetséges, hogy a hüvelyben normál körülmények között is megtalálható gombák és baktériumok többségbe kerülnek, és panaszokat okoznak.

A kórokozók elszaporodása nem mindig ismerhető fel könnyen, ugyanis nagyon sok esetben a hüvelyfertőzés semmilyen panaszt nem okoz. Csak nőgyógyászati vizsgálaton derül ki, hogy a hüvelyben gyulladás van.

A hüvelyi fertőzés jelei, tünetei

A leggyakoribb panasz a hüvelybemenet körül tapasztalt a viszketés, illetve az égő és a diszkonfort érzés. A hüvely érzékennyé és érintésre fájdalmassá válhat. Ha a fertőzés tovaterjed, akkor a húgyutak érintettsége miatt a vizeletürítés is fájdalmas lehet. A fertőzés tovaterjedésének veszélyes formája a kismedence felé történő terjedése, amelynek tünete az alhasi fájdalom. Ilyenkor nagyon fontos a nőgyógyász haladéktalan felkeresése, mert a késlekedés visszafordíthatatlan krónikus kismedencei gyulladást eredményezhet.

Gyakori panasz még a hüvelyi folyás, mely általában színes és kellemetlen szaggal jár.

A hüvelyi fertőzés leggyakoribb okai

Hüvelyfertőzést leggyakrabban gombák okoznak, ezen belül is a Candida albicans. Elszaporodásával a fentebb említett általános tünetek jelentkeznek, illetve bőséges, fehér, túrószerű folyás keserítheti meg a mindennapokat.

A hüvely védelmi rendszerének meggyengülése teret adhat a normál flóra részeként élő baktériumoknak is. Ilyenkor általában több mikróba együttes elszaporodása okozza a panaszokat.

Jellemző, hogy csak minden második nő tapasztal tüneteket, ilyenkor ezek a következőek: hüvelyi szárazság, viszketés és égő érzés, illetve fehér vagy átlátszó folyás, melynek szaga a
hal szagára emlékeztet, és kifejezetten intenzívvé válik szexuális együttlét után. Gyakoriak a szexuális úton terjedő betegségek is

Az élesztőgomba, a Candida albicans, az emberi szájnak, bélnek, hüvelynek, sőt a bőrnek is állandó lakója. Komoly, egész szervezetre kiterjedő betegséget csak leromlott immunrendszerű, például HIV (human immundeficientia vírus) fertőzött, vagy intenzív osztályon kezelt betegnél okoz.

A candidiasis kialakulásához a következő tényezők járulhatnak hozzá:

 • Gyógyszerek (főleg a közelmúltban szedett antibiotikumok)
 • Diabétesz (a cukorbetegek általában hajlamosabbak a fertőzésre)
 • Sterssz
 • Terhesség (megváltoztatja a hüvely kémhatását, így fogékonyabb a fertőzésre)
 • Menzesz
 • Meggyengült immunrendszer (ennek oka lehet immunszuppresszió szervátültetés után, vagy az immunrendszer betegsége, pl. AIDS)
 • Túlzásba vitt tisztálkodás
 • Szoros, nem nedvszívó alsónemű, tampon

 

A bacterialis vaginosis (BV) az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés. A folyásról panaszkodó nők majdnem felében a BV áll a folyamat hátterében. A betegeknek szubjektíve a legnagyobb panaszt a vulvára is kiterjedő állandó nedvességérzés, valamint a folyásnak a kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szaga jelenti, amely közösülés után, illetve menses idején kifejezettebbé válik. Égő, viszkető érzés többnyire nem társul a tünetekhez.

Jellegzetes a szürkésfehér, tejszerű, homogén folyás, amely egyenletesen vonja be a hüvelyfalat, és könnyen letörölhető. A hüvelyfalon és a vulván ödémás, lobos elváltozások nem látszanak. Az egészséges hüvely pH-ja 3,8-4,2 között van, BV esetén az 5,0-7,0 értéket is elérheti.
A hüvelyből történő leoltások eredményeképpen általában az aerob bőr- és bélbaktériumok kerülnek kimutatásra (Streptococcusok, E.coli), amelyek ugyancsak a normál flóra tagjai, és nem játszanak szerepet a BV kialakulásában.

A szürkés, halszagú folyás esetén, legtöbbször kevert, tehát többféle baktérium okozta hüvelygyulladásra kell gondolni. A fertőzés nem csak szexualis úton jöhet létre. Kezelésére a clindamycin (Dalacin) tartalmú hüvelykrém vagy tabletta a legalkalmasabb, ezt metronidazollal (Klion) egészíthetjük ki.

A Trichomonas vaginalis, egy ostoros egysejtű, mely nemi érintkezéssel terjed. Viszketéssel járó, zöldes- sárga, habos, bűzös folyás esetén kell rá gondolni. Friss hüvelykenet mikroszkópos vizsgálatával gyorsan diagnosztizálható. Kezelése metronidazollal (Klion tabletta és kúp, Supplin tabl.) történik. Minden esetben a partner is kezelendő.

Mi az az STD?

Az STD egy angol nyelvű rövidítés, a Sexually Transmitted Diseases, azaz szexuális úton terjedő betegségek kifejezésből származik, ami azt jelenti, hogy ezek a különféle kórokozók által előidézett fertőző megbetegedések szexuális érintkezéssel kerülnek át egyik emberből a másikba. Szexuális érintkezésnek számít minden olyan érintkezési forma, ahol a nemi szervek a szexuális partner valamely nyálkahártyájával (nemi szervek, száj, végbél) kerülnek kapcsolatba, tehát a hüvelyben, a szájban vagy a végbélben végzett közösülés egyaránt fertőzéseket közvetíthet.
Ki kaphat nemi úton terjedő fertőzést azaz STD-t?
Ez a probléma bárkit érinthet, aki szexuális életet él, a fertőződés kockázata azonban természetesen nagyon is eltérő: minél több partnere van egyidejűleg vagy egymást követően,
és minél gyakrabban fordul elő, hogy védekezés (óvszer) nélkül vesz részt a szexuális együttlétben, annál nagyobb az esélye arra, hogy valamilyen kórokozóval megfertőződik.

Az STD-k leggyakoribb és tipikus tünetei

 • Kellemetlen szagú, bő, rendellenes színű hüvelyi folyás, amely általában a szeméremtest érzékenységével égő, viszkető érzéssel jár együtt.
 • Jellemző tünet az együttlét során végig meglévő fájdalom, és a kellemetlen szag.
 • A természetes hüvelyváladék színtelen, vagy tejszerűen fehéres-sárgás, enyhén savanykás szagú és a gyulladás jelei a nemiszerven nem láthatók.
 • Gyakori a vizelési inger amit égő és/vagy fájdalmas vizelés kísér.
 • A húgycső gyulladása gyakran társul hüvelygyulladással. A hüvelygyulladást gombák, baktériumok trichomonász egyaránt előidézhetik.
 • Hólyag, seb, fekély, keletkezhet a bőrön: a hüvely vagy a végbél környékén. Leggyakrabban a nemiszervi herpesz és a vérbaj okozhatja.

 

A betegségeket megelőzni könnyebb, mint azokból felgógyulni. Hazánkban évente mintegy 1500 újszülöttnél kell a szexuális úton terjedő betegségek ártalmaival számolni.

Kapcsolat

Bejelentkezés

Dr. Vajda Miklósnál a +36 30 99 22 858 számon

A rendelő címe

1027 Budapest Margit körút 58. I. emelet 5. ajtó (kaputelefon 19.) Csak bejelentkezés alapján, megbeszélt időpontban fogadunk beteget, pácienst.

Ha írna nekünk