Fogamzásgátlás

Fogamzásgátlásnak azt nevezzük, amikor a petesejtnek a hímivarsejt általi megtermékenyítését vagy a megtermékenyített petesejtnek a méhnyálkahártyába ágyazódását akadályozzuk meg.

A fogamzásgátlásnak különböző módjai lehetnek. Vannak majdnem tökéletesen megbízható és vannak kevésbé megbízható módjai. A legtöbb fogamzásgátlási módszernek mellékhatása is van. A fogamzásgátlás sok hátrányával együtt az egyén szempontjából még mindig jobb lehet, mint a nem kívánt terhesség és a terhességmegszakítás.

Milyen a jó fogamzásgátló?

Az optimális fogamzásgátló biztonságos, könnyen alkalmazható, hatása reverzibilis, jól tolerálható és nincs magzatkárosító hatása.

A legismertebb fogamzásgátló módszerek

Hormonális fogamzásgátlók:
 • Fogamzásgátló tabletták, minipill tabletták
 • Fogamzásgátló injekció, implantátum
 • Méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz (MIRENA)
Nem hormonális fogamzásgátlók:
 • Gumióvszer (condom), pesszárium,
 • Természetes fogamzásgátlás szabályozás (naptármódszer, hőmérő módszer stb.)
 • Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD)
 • Megszakított házasélet (coitus interruptus)
 • Lokálisan alkalmazható fogamzásgátló szerek, spermicidek
 • Sterilizáció (női, férfi) 

Fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tablettával történő védekezést ma az egyik legbiztonságosabb módszernek tekintjük. A fogamzásgátló tabletta női hormonokat tartalmaz, és ennek köszönhetően egyrészt meggátolja a tüszőrepedést, továbbá megakadályozza, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe, és a méhnyakat áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára.

Lényegében minden egészséges nő használhat hormonális fogamzásgátló tablettát. Mindazonáltal vannak kockázati tényezők is, amelyek kiszűrése, mérlegelése alapvetően fontos a döntés meghozatala előtt, s amelyek felderítése és elbírálása orvosi (nőgyógyászati) feladat. Az előzményben szereplő májgyulladás, májkárosító hatás, trombózis, visszérgyulladás és számos más megbetegedés ugyanis abszolút vagy relatív mértékben ellenjavallatot képez.

A hormonális fogamzásgátlás hatásai

A kedvező hatások közül kiemelendő, hogy a tabletta szedése egyértelműen kedvező hatású a havi vérzés több rendellenességeiben. Csökkenti a vashiányos vérszegénységet és a kismedencei gyulladásos megbetegedések kockázatát. Alkalmazása során ritkábban fordulnak elő az emlő és a petefészek jóindulatú daganatos megbetegedései. Segít a méhen kívüli terhesség elkerülésében, csökkenti a méhtest, valamint a petefészek rákos elfajulásának veszélyét.

Az esetleges kedvezőtlen hatások közül kiemelendő a szedés elkezdésekor néha fellépő kellemetlen szubjektív panaszok, amelyek nehezítik a tabletta elfogadását. Hányinger, esetenként hányás, fejfájás, mellfeszülés jelentkezhet. Ezek a panaszok azonban az első három hónapban fokozatosan megszűnnek. Ritkán, a hormonális fogamzásgátlók májkárosító hatásúak lehetnek, hajlamosíthatnak trombózisra, előidézhetnek magas vérnyomást, visszérgyulladást és testsúlynövekedést. Időnként libidó csökkenést okoznak.

Nem javallt a tabletta szedése 35 évnél idősebb nőknél, erősen dohányzó nők, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők (súlyos hypertonia, artériás vagy vénás trombózis) májbetegek, ösztrogén függő daganatos megbetegedésben szenvedők (emlőcarcinoma) esetében, illetve ha mégis, akkor csak szakorvossal történt részletes megbeszélés, kivizsgálás után.

Kiknek nem ajánlott a fogamzásgátló tabletta szedése:

 • Idősebb korosztálynak
 • Szív és érrendszeri betegeknél, szívbetegeknek, szívinfarktuson átesetteknek, trombózis után, Leiden-mutációban szenvedőknek
 • Rosszindulatú emlő vagy méhnyálkahártya daganatos betegeknél abszulút kontraindikált,
 • Dohányosoknak
 • Alkoholizmus esetén, májbetegeknek
 • Beállított és kezelt magas vérnyomás és cukorbetegség nem jelent abszolút kontraindikációt, de lehetőleg kerülendő a tabletta szedése 

Hazánkban jelenleg számos hormonális fogamzásgátló tabletta kapható. Ezek alapvetően három csoportba sorolhatók: különböző összetételű, kombinált fogamzásgátló tabletták (A.); csak progeszteron hatású készítményt tartalmazó tabletta (B.); sürgősségi („esemény utáni”) fogamzásgátló készítmény (C.).

A fogamzásgátló tabletták típusai

Egyfázisú tabletta

Minden egyes szem gyógyszerben a gyógyszerszedés teljes ideje alatt ugyanaz a hatóanyag.

Kétfázisú tabletta

A 21 vagy 22 napos gyógyszerszedés alatt a tabletták kétféle mennyiségben tartalmazzák a tüsző- és a sárgatesthormont.

Háromfázisú tabletta

A 21 napos gyógyszerszedés alatt a 21 napot három időszakra osztjuk. Ezt jelzi a tabletták különböző színe is. Ennek megfelelően a tablettákban lévő kétféle hormon összetétele is változik, követve a női ciklus hormonális változásait.

21+7 típusú tabletta

A gyógyszereknek van olyan típusa is, melyben 21 szem biztosítja a fogamzásgátló hatást, és a 7 nap alatt, amikor egyébként nem kell szedni gyógyszert, 7 tabletta biztosítja a folyamatosságot, illetve – bizonyos típusai esetén – szervezeted számára a vérképzéshez szükséges vasutánpótlást.

Minipillek

A kombinált készítményekkel ellentétben a minipillek csak progeszteront (sárgatest hormon) tartalmaznak. Kevésbé hatékonyak, mint a kombinált készítmények, szoptatás alatt viszont csaknem 100%-os a hatékonyság, a tejelválasztást, szoptatást nem befolyásolják. Folyamatosan kell szedni. Előnye, hogy nincs ösztrogénfüggő kockázata, pl. nem áll fönn trombózis veszély. 40 év kor fölött és bizonyos krónikus betegségek (ösztrogénfüggő-daganatok, cukorbetegség, stb.) is biztonságosan alkalmazható. Csökkentik a menstruációs panaszokat, védenek a kismedencei gyulladásoktól.

Méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátló eszköz a LEVOSER

Hazánkban is egyre inkább terjedő a páciens számára igen kényelmes, mert az eszköz felhelyezését követően 5 évig lehet fenn az eszköz, addig mindenképpen biztosítja a megbízható fogamzásgátló hatást. A legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszernek tekinthető.

A kiváló fogamzásgátló hatás mellett számos előnye van a hormon tartalmú spirálnak:
 • Mivel a méhüregben helyezkedik el, és a hormonhatást közvetlenül a méhnyálkahártyára fejti ki, ezért igen kis mennyiségű hormon kibocsátásával éri el.
 • Lényegesen kevesebbel, mint a fogamzásgátló tabletták esetében.
 • Mivel a véráramba a hormonból gyakorlatilag szinte semmi hormon nem jut (32-ed része összehasonlítva a fogamzásgátló tablettákkal) a szervezet más területeire való hatása elhanyagolható
 • Az eszközzel a szervezetbe jutó hormon, progeszteron, ami a női szervezet számára egy védő hormonnak tekinthető. A szövődményekért általában az ösztrogén hormon a felelős. De az előbb említettem, hogy a progeszteronból is elenyésző jut a női szervezetbe a hormon tartalmú spirál használatával.
 • A menstruációs vérzést erősen csökkenti mind erősségben, mind időtartamában.
 • Számos nőgyógyászati megbetegedésben segít az állapot javításában, az esetleges panaszok csökkentésében (Pl.: myomás uterus, klimax körüli vérzészavarok megakadályozásában …)
 • A női reprodutív kor bármelyik szakaszában alkalmazható.

Kapcsolat

Bejelentkezés

Dr. Vajda Miklósnál a +36 30 99 22 858 számon

A rendelő címe

1027 Budapest Margit körút 58. I. emelet 5. ajtó (kaputelefon 19.) Csak bejelentkezés alapján, megbeszélt időpontban fogadunk beteget, pácienst.

Ha írna nekünk