Endometriózis

Az endometriózis olyan betegség, melyben a méhnyálkahártya szövet (normális esetben csak a méh belső felszínén található) a méh üregén kívül is megtalálható.

A méh üregén kívül elhelyezkedő méhnyálkahártya szövetet (endometriumot) nevezzük endometriózisnak.

Gyakori betegség, hiszen a 20 és 50 éves kor között lévő nők 5–20%-ánál fordul elő, míg a meddőségi zavarokkal kűzdő nők esetén eléri a 30 %-os gyakoriságot is.

Az endometriozis elhelyezkedése

Az endometriózisos csomók, felrakódások leggyakoribb elhelyezkedése a hasüreg, annak is a kismedencei rész hashártya felszíne, különösen a méh előtti a húgyhólyag felé eső és a méh
mögötti végbél felé eső hashártya részei. Gyakoriak még a petefészkeket, a petevezetékeket és azok környezetét érintő felrakódások. A petefészekekben kialakuló endometriózisos elváltozások ciszták formájában jelentkezhetnek, ezeket hívjuk csokoládécisztáknak, melyek ultrahang vizsgálattal is jól kimutathatók. Előfordulnak a hüvelyfalban, főleg a hüvely boltozatokban Ritkábban előfordulhatnak a belekben, a végbélben, a húgyhólyagban, és a szeméremtesteken, hasi sebészeti beavatkozások hegében, a gátmetszés, császármetszés hegében. A hasüregen kívül a tüdőben, a végtagok ízületeiben is észleltek már endometrialis csomókat.

Az endometriózis jóindulatú megbetegedés, de folyamatosan növekszik

Az endometriosisos csomók a méh nyálkahártyához hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során. Minden hónapban hasonlóan felépülnek, és a ciklus végén, menstruációs vérzés formájában leválnak, így növekednek.

Az endometriózis tünetei

Az endometriózis az esetek többségében igen tünetszegény, gyakran a meddőségi kivizsgálás során (pl.: a csokoládéciszta ultrahangképe alapján) esetleg műtét során véletlen leletként kerül ezért felismerésre. Tünetei lehetnek az alhasi, kismedencei fájdalom, mely a menstruáció idején jelentkezik, a fájdalmas vizelés, a fájdalmas szexuális élet. A leggyakoribb tünete a meddőség.

Endometriózis és a meddőség

Az endometriózisos nők nagyon gyakran nem esnek teherbe, melyért az endometriotikus felrakódások következtében létrejövő anatomiai elváltozások és összenövések felelősek, valamint az endometriózis által felszabaduló, terhességet gátló faktorok.

Kapcsolat

Bejelentkezés

Dr. Vajda Miklósnál a +36 30 99 22 858 számon

A rendelő címe

1027 Budapest Margit körút 58. I. emelet 5. ajtó (kaputelefon 19.) Csak bejelentkezés alapján, megbeszélt időpontban fogadunk beteget, pácienst.

Ha írna nekünk