Miért nem tudok lefogyni?

A fogyókúráknak ellenálló, fiatalkori és szüléseket követő elhízásokról

Ezeknek az elhízásoknak leggyakrabban endokrin, vagyis hormonális okai vannak

A jó hír: orvosi segítséggel megoldható ez a probléma!

Van két tipikus hízásfajta, mely megkeseríti a nők életét:

  • A tinédzserkori hirtelen meghízás és
  • A terhességi súlygyarapodás, mely a szülést követően makacs módon megmarad.

Mindkét elhízás fajtára jellemző, hogy a túlsúlyos nő hosszú időn keresztül folyamatosan, mindent megtesz azért, hogy csökkentse a testsúlyát, de eredménytelenül. Hiábavaló, eredmény nélküli fogyókúrák jellemzőek ezekre az esetekre. Szinte alig esznek, mégsem csökken a testsúlyuk. A közel 0 kalóriás diéta mellett is, makacs módon, esetleg kisebb ingadozásokkal, de tartják a megnövekedett testsúlyukat. Rosszabb esetben, még tovább is növekedhet a súlytöbblet.

A háttérben hormonális és szénhidrát anyagcsere zavara áll, melyek orvosilag is kimutathatók és gyógyíthatók.

Miért nehéz ezt az elváltozást felismerni?

A háziorvos első reakciója a vércukor szint vizsgálata. Ezek a túlsúllyal küzdő nők döntő többségükben azonban nem cukorbetegek. Éppen ezért a cukorterheléses vizsgálatok, melyek pusztán a vércukorszinteket vizsgálják, nem mutatnak kóros eltérést.

Ezek a nők, általában ugyanis inzulin rezisztensek.

Fiatal korban a fiatal szervezet még kompenzálni képes a megnövekedett cukorterhelést. A cukorbetegség később jelentkezik, amikor a szervezet már „öregszik” a tartalékai kezdenek kimerülni és a cukorbetegség csak a negyvenes, ötvenes években jelenik meg ténylegesen.

Itt kell megjegyeznünk, hogy ennek a problémának több jelentős kockázata is van. A várható – és nem időben felfedezett – cukorbetegségen kívül, menstruációs zavarok, meddőség, PCO szindróma, szív és érrendszeri megbetegedések kockázata és megnövekedett daganat kialakulás veszély is fennáll, ha nem kezeljük megfelelően ezt a hormonális elváltozást.

A konok elhízás ezért inkább figyelmeztető üzenete a szervezetünknek. Szakemberhez kell fordulnunk! A megoldás a hormoneltérések kezelése, mely az alapbetegséget és az elhízást is gyógyítja!

A kezelés menete:

  • A kórtörténet felvétele, valamint a kivizsgálás módjának részletes megbeszélése.
  • Laborvizsgálatok elvégzése (hormonstátusz, szénhidrát anyagcsere). Ehhez az általam kiírt speciális laborvizsgálat elvégzésére van szükség.
  • A laboreredmények elemzése, ennek ismeretében a gyógyszeres kezelés meghatározása és elkezdése.
  • 3 – 6 hónap múlva ismételt laborvizsgálat.

A hormonszintek beállításával, a szénhidrát anyagcsere rendezésével és az életmód megfelelő alakításával a fogyás a páciensek döntő többségénél bekövetkezik.

Várom rendelőmben! Jelentkezzen be még ma! Szabaduljon meg a túlsúlyától!

dr. Vajda Miklós rendelője: 06 (30) 34-12-112

Kapcsolat

Bejelentkezés

Dr. Vajda Miklósnál a +36 30 99 22 858 számon

A rendelő címe

1027 Budapest Margit körút 58. I. emelet 5. ajtó (kaputelefon 19.) Csak bejelentkezés alapján, megbeszélt időpontban fogadunk beteget, pácienst.

Ha írna nekünk