Fájdalommentes petevezeték átjárhatósági vizsgálat

Magánrendelőmben az ultrahanggal végzett fájdalommentes átjárhatósági vizsgálatot végzem!

Miért féljek a petevezeték átjárhatósági vizsgálattól?

A petevezeték a méhüreget a hasüreggel összekötő szerv. A spermiumok a női szervezet számára a külvilágból a hüvelyen keresztül érkezik a méhüregbe, melyen keresztül aktív mozgással halad a petevezetékeken keresztül, a hasüregben levő petefészkek irányába. A petefészkekben megérő, majd a tüszőrepedéskor kiszabaduló érett petesejt a hasüregből a petevezetékek egyikébe sodródik be a hasüregi folyadék petevezetékbe áramlása révén, ahol a petesejt találkozik a felfelé mozgó spermiumokkal.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálatok elvégzésének ellenjavallatai:

  • Kismedencei gyulladás (hüvelyváladék tenyésztéssel kizárt)
  • Menstruáció
  • Terhesség

A petevezeték átjárhatósági vizsgálatok elvégzésének időzítésére a legoptimálisabb amenstruációt követő időszak a tüszőrepedésig.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálatok fajtái

  • Ultrahanggal (kontrasztanyagos) végzett átjárhatósági vizsgálat (fájdalom mentes)
  • Röntgen sugárral (kontrasztanyagos) végzett átjárhatósági vizsgálat (HSG) (fájdalmas)
  • Laparoscopos műtét során végzett átjárhatósági vizsgálat

Az ultrahanggal végzett átjárhatósági vizsgálat (fájdalommentes)

A vizsgálat ambuláns módon végezhető. Ennek során az ultrahangot visszaverő folyékony kontrasztanyagot juttatunk egy katéteren keresztül a méhüregbe. A kontrasztanyag kirajzolja a méhüreg alakját, illetve a folyadék a petevezetőkön keresztül kiáramlik a hasüregbe, ezáltal megjeleníti az ultrahanggal egyébként nem vizsgálható petevezetőket.

Az ultrahanggal végzett vizsgálat előnyei:

  • Nincs sugárterhelés, mint a röntgensugárral végzett vizsgálat esetén. (A sugárterhelés a beteg számára is káros és az leendő utód számára is hordoz veszélyeket)
  • Sokkal kevésbé fájdalmas beavatkozás, mint a sűrű, igen viszkózus kontrasztanyagú röntgensugárvégzett vizsgálat.

Ez a fajta vizsgálat sajnos társadalom biztosítás terhére csak kevés helyen elérhető.

A röntgensugárral végzett átjárhatósági vizsgálat (HSG) (igen fájdalmas)

A vizsgálat általában az egynapos sebészeti beavatkozás keretein belül végezhető, az állami fekvőbeteg intézményekben. Ennek során röntgensugarat elnyelő folyékony kontrasztanyagot juttatunk egy katéteren, vagy a méhszájra felerősített speciális eszközön keresztül a méhüregbe. A kontrasztanyag kirajzolja a méhüreg alakját, illetve a folyadék a petevezetőkön át kiáramlik a hasüregbe, ezáltal megjeleníti azt.

Laparoscopos műtét során végzett átjárhatósági vizsgálat

Műtéti beavatkozás során (altatásban végezve) a köldökgyűrűben ejtett metszést követően egy optikát juttatunk a hasűrbe, ahol láthatóvá válik a hasüreg belseje. A méhszájhoz rögzített eszközön keresztül kontrasztanyagot juttatunk a méhüregen keresztül, a petevezetékeken át a hasüregbe. A hasüregbe juttatott optikával láthatóvá válik, amint a kontrasztanyag a petevezetékekből a hasüregbe áramlik. A vizsgálat kockázata a műtétek szövődményi lehetőségei.
A vizsgálat műtéti körülményeket igényel, és terápiás beavatkozásokra is lehetőséget nyújt.

Kapcsolat

Bejelentkezés

Dr. Vajda Miklósnál a +36 30 99 22 858 számon

A rendelő címe

1027 Budapest Margit körút 58. I. emelet 5. ajtó (kaputelefon 19.) Csak bejelentkezés alapján, megbeszélt időpontban fogadunk beteget, pácienst.

Ha írna nekünk