PCOS

A polycystás ovárium syndroma (PCOS) a fertilis korú nők egyik leggyakoribb endocrin rendellenessége.

A teljes női populációt vizsgálva a tanulmányok többsége 10-15 % közötti gyakoriságot ír le a PCOS-ra vonatkozva. a meddőséggel küzdők 30 %-a érintett a betegséggel.

Klinikai jellemzői:

 • elhízás
 • fokozott szőrnövekedés
 • cikluszavarok, meddőség
 • ováriumok megnagyobbodása, morfológiai (szerkezeti) elváltozása
 • hormonális eltérések
 • anyagcserezavar jelei

 

A betegség igen heterogén képet mutat. A tünetek közül a betegség sokszínűségére jellemzően nem minden beteg esetén található meg a teljes tünetegyüttes, sőt a PCOS-s esetek többségében csak egyes tünetek jelentkeznek, míg a többi tünet esetleg teljesen hiányzik.

Az elhízás korunk igen gyakori civilizációs megbetegedése. A testtömeg növekedése negatív hatással lehet a menstruációs ciklus stabilitására, a hormonális profil alakulására. A kövér nők között gyakoribb a PCOS-s betegek aránya.

A hirsutizmus az esetek többségében az petefészkek androgéntermelésének megemelkedett szintje miatt bekövetkező hyperandrogenaemia következménye. Hyperandrogen betegeknél, acne, seborrhoea, férfias jellegű fokozott szőrnövekedés figyelhető meg.

A cikluszavarok jelentkezése változatos képet mutat. A klinikai kép a normál menstruációs ciklustól az oligomenorrhoeán (a ritkábban, akár több hónaponta jelentkező menszeszen) keresztül az amenorrhoeáig ( egyáltalán nincsenek menstruációi) változhat.

Az ováriumok (petefészkek) megnagyobbodása jellemző tünet, de az utóbbi években már inkább az ováriumok morfológiai eltéréséről beszélünk, melyekre a korszerű ultrahang készülékkel végzett vizsgálatok során fény derül. A petefészek kéregállománya alatt sok apró folliculus (apró ciszta 5-8 mm-es) helyezkedik el gyöngyfűzérszerűen a stroma állomány (a petefészek középső állománya) körül. Ez a stroma állomány lényegesen megnagyobbodik. Tulajdonképpen a polycystás elnevezés nem is szerencsés, mivel ezek az apró ciszták, nem is ciszták, hanem kis folliculusok.

A hormonális eltérések közé az emelkedett szérum LH és LH / FSH arány és a magasabb férfi hormonszintek tartoznak.

Az anyagcsere eltérései pedig a gyakran megjelenő inzulin rezisztencia és a következményes hyperinsulinaemia.

Rövidtávú kockázatai:

 • meddőség
 • magasabb a terhességi komplikációk aránya

 

Késői kockázatai:

 • időskori cukorbetegség és annak szövődményei
 • magasabb a méhnyálkahártyából és az emlőből kiinduló rák kockázata
 • növekszik a kockázata a szív és érrendszeri megbetegedéseknek

Kapcsolat

Bejelentkezés

Dr. Vajda Miklósnál a +36309922858 számon, vagy asszisztensnőmnél: Mesterné Oszkó Mártánál a 06 (30) 34-12-112 telefonszámon.

A rendelő címe

1027 Budapest Margit körút 58. I. emelet 5. ajtó (kaputelefon 19.) Csak bejelentkezés alapján, megbeszélt időpontban fogadunk beteget, pácienst.

Ha írna nekünk